В 2015 році ДПА вже не буде?

09.09.2014 17:55

 

На минулому тижні в Міністерстві освіти і науки України за участі працівників департаментів загальної середньої та вищої освіти МОН, працівників УЦОЯО обговорювалось питання алгоритму поєднання навесні 2015 року проходження випускниками 11-х класів ДПА та ЗНО із зарахуванням його результатів як ДПА і внесенням балів до атестатів, повідомив на своїй сторінці у  facebook заступник міністра Павло Полянський.

Загальна стратегія: поетапний перехід до тестування школярів після закінчення кожного з трьох етапах шкільного навчання: за початкову школу, за основну школу та за старшу школу. Від так, нагородження випускників медалями відбуватиметься тільки за наслідками проходження ними ЗНО та за  рішеннями педагогічних рад шкіл. Павло Броніславович говорить про досвід 2008-2009 рр., коли було поєднано ДПА і ЗНО.

Названі новації призведуть до змін у навчальному календарі 11-класників. Реєстрацію на ЗНО слід розпочинати ще у листопаді; начальний рік у половині шкіл Донбасу ще не розпочався, а ЗНО «вторгається» (орієнтовно з 20- чисел квітня) у навчальний процес школи (11-класники вже готуються й проходять ЗНО, а інші класи продовжують навчатися); до завдань ЗНО не слід включати теми, що станом на момент проведення ЗНО ще не вивчалися в 11-му класі; оскільки чимало пунктів ЗНО створюються на базі шкіл, то це вносить певну дезорганізацію в роботу школи; оплата праці вчителів, які одночасно є інструкторами на пунктах тестування; одні й ті ж вчителі мають проводити свої уроки у не випускних класах і одночасно беруть участь як інструктори у проведенні ЗНО для 11-класників (потрібно адаптувати розклад уроків таких вчителів); питання про підвезення учнів до пунктів тестування. У теперішньому форматі учасників ЗНО не підвозять, адже і де-юре, і де-факто вони не є учнями (вже мають на руках атестати) та ряд інших; у ВНЗ I-II р.а., а також у частині ПТНЗ середню освіту студенти здобувають раніше, ніж закінчують навчання.

В той же час у міністерстві ще не прийшли до однієї позиції. Стан речей охарактеризував П.Полянський словами з приказки: все слід більш, ніж 7 разів, "відміряти", перш, ніж "відрізати".