В 2018 році девятикласники здаватимуть ЗНО

11.01.2016 18:09

Діти, які 2018-го закінчать дев'ятий клас і захочуть продовжити середню освіту, муситимуть здати зовнішнє незалежне оцінювання, - розповів в інтерв’ю Gazeta.ua  заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей. - Далі, залежно від нахилу й академічних досягнень дитини, — навчання за трьома напрямками. Перший — загальноосвітній багатопрофільний академічний ліцей для школярів, які планують вступати до вузів. Другий і третій напрямки — спеціальна освіта, ліцей і коледж. 

Навчатись в 10-12 класах можна буде лише у великих навчальних закладах. В ліцеї може бути не менше 75 учнів на паралелі. Або 100, якщо заклад багатопрофільний. Учні вибиратимуть предмети для поглибленого вивчення — не більше восьми на семестр. Маємо подолати неефективну багатопредметність у школі.

Ліцей готуватиме кваліфікованого робітника, а коледж — керівника середньої ланки на виробництві чи у сфері послуг. З атестатом професійного ліцею чи коледжу можна вступати до університету.

В селах старша школа буде  організована після децентралізації й адміністративно-територіальної реформи. Дошкільна, початкова й основна школа по дев'ятий клас будуть підпорядковані об'єднаній громаді. А старша — повіту, об'єднанню кількох районів. На один теперішній район буде приблизно три старші школи. На конкурсній основі обиратимуть керівників. Директору надамо право набирати вчителів. Багатопрофільних ліцеїв в селах буде мало. Тому буде організовано підвіз або влаштовано пришкільні гуртожитки.