В білоруських та французьких школах відмоляються від домашніх завдань

25.08.2015 15:53
Міністерство освіти Білорусі має замислитись над оптимізацією освітнього процесу в школах, щоб у майбутньому відмовитися від домашніх завдань. Про це заявила заввідділенням гігієни дітей та підлітків Республіканського центру гігієни, епідеміології і громадського здоров’я Алла Малахова. 
 
Вона вважає, що це має стати одним із найперших завдань міністерства, адже необхідність скасування домашніх завдань у школах виникла через надмірну завантаженість учнів, особливо в старших класах.
“У старших класах діти займаються до 15-16 години, на домашнє завдання за нормами відведено ще приблизно 2,5 години – це багато. У дитини бракує часу, щоб зайнятися фізичною культурою та іншими цікавими справами”, – зазначила Алла Малахова.
 
Фахівець упевнена, що знизити навантаження без шкоди для знань можна за рахунок підвищення ефективності освіти, що досягається, зокрема, й за рахунок розвитку засобів навчання та освітніх методик.
“Ми вважаємо, що діти повинні не просто відсиджувати 6 – 7 годин у школі. Дитина повинна отримувати максимальну кількість інформації саме на уроці”, – наголосила вона.
Трохи раніше Президент Франції Франсуа Олланд у рамках нової реформи освіти заявив, що "завдання краще виконувати в школі, ніж удома". Пояснюючи нововведення, він уточнив, що удома батьки не завжди приділяють учням належну увагу, тоді як в школі учень завжди може розраховувати на допомогу вчителя.

Нові поправки в закон про освіту торкнуться і тривалості навчального тижня. Передбачається, що тривалість з чотирьох днів на тиждень збільшиться до чотирьох з половиною. Крім того, нововведення мають на увазі підвищення рівня кваліфікації вчителів і боротьбу з прогулами, особливо в неблагополучних районах.