В Україні буде закрито ще 70 ВНЗ

16.12.2014 17:11

В Україні до кінця року можуть закрити ще близько 70 із 804 вищих навчальних закладів, про це у коментарі Радіо Свобода повідомив міністр освіти і науки Сергій Квіт.

"Зараз у нас близько трьохсот вищих навчальних закладів. Ми в процесі того, що й далі скорочуємо цю мережу. Ми висуваємо різні претензії до тих університетів, які, ми бачимо, не відповідають ліцензійним умовам. І тому до кінця року ще десь близько 70 університетів можуть зникнути", – пояснив він.

Міністр додав, що скорочення закладів вищої освіти не означає, що буде якась соціальна напруга, бо якщо університет закривається з різних причин, то і студенти відразу переводяться в інші навчальні заклади, і викладачі також можуть знайти роботу в інших вишах.

"Він набув чинності, але для того, щоб він запрацював, потрібні різні підзаконні акти та внести зміни і доповнення до інших законів. В принципі зараз ми вже відсікли заклади так званого І-ІІ рівня акредитації. Коледжі перестають бути вищими навчальними закладами. Є частина коледжів, що ввійшли в структуру університетів. Тому вони повинні визначитися, чи будуть відноситися до середньої освіти, професійної, і безпосередньо працювати на ринку праці чи вони лишаться структурою університетів. Я вважаю, що велика перспектива в середній професійній освіті. Ми будемо ухвалювати новий закон і багато чого змінювати", – додав міністр освіти і науки Сергій Квіт.

Як відомо, наприкінці листопада Міністерство освіти і науки запропонувало керівникам 53 вишів визначитись щодо доцільності подальшого функціонування їх навчальних закладів до завершення 2014/2015 навчального року.