Вчителі мають бути у діловому одязі?

30.10.2013 17:15

Питання про зовнішній вигляд педагогів є завжди актуальним у професійному середовищі. На сьогодні переважна більшість працівників освіти вважають, що оптимальний стиль для вчителя — діловий.

За словами заслуженого вчителя Росії Євгена Ямбурга, вчитель має виглядати пристойно та елегантно.

«Я переконаний, що вчитель не повинен виглядати жалюгідно, він повинен бути дуже пристойно та елегантно одягненим, від нього має відчуватися запах якісного парфуму. Ми не вимагаємо білий верх і чорний низ у стилі Надії Костянтинівни Крупської, тому тут є величезний простір для самовираження вчителя», — зазначає педагог.

Декан факультету початкових класів Московського педагогічного державного університету Лідія Ковригіна вважає, що скромний зовнішній вигляд є обов’язковою умовою для педагога.

«Ми завжди пам’ятаємо образ свого першого вчителя. Перш за все, його зовнішній вигляд. А потім вже те, що він добрий, гарно вчить і т.д. До нас йдуть переважно дівчата, але дівчата дуже скромні», — розповідає вона.

Натомість педагоги молодшого покоління схиляються до іншої точки зору. Наприклад, учитель математики однієї з московських шкілІван Алтов вважає, що сухий, діловий стиль, який багато людей пов’язують з образом учителя, є віджилим штампом.

«В якісь рамки заганяти людину не варто. Вона просто некомфортно буде себе почувати. А вчителю має бути комфортно, тому що діти відразу це відчувають», — ділиться досвідом педагог.

Питання про зовнішній вигляд учителів обговорили й депутати Державної думи Російської Федерації. Перед початком нового навчального року вони висунули ідею введення єдиних вимог щодо зовнішнього вигляду шкільних вчителів. 

Дивіться відео за посиланням.