Впроваджується курс "Фінансова грамотність"

15.09.2012 16:30

Як повідомляє прес-служба Міністерства освіти, запровадження курсу «Фінансова грамотність» це спільна ініціатива МОНмолодьспорту, Національного банку України та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Курс «Фінансова грамотність» упродовж минулого навчального року у рамках пілотного проекту було розпочато у 13 загальноосвітніх навчальних закладах Київської, Донецької, Львівської, Черкаської та Харківської областей. Цьогоріч кількість учасників проекту, що навчає школярів практичних аспектів фінансового планування та управління власними фінансами, буде збільшена. У 2012/13 навчальному році у проекті братимуть участь понад 2800 учнів з 68 навчальних закладів, що охоплюють 14 регіонів України.

Під час прес-конференції заступник міністра освіти Борис Жебровський зазначив, що викладання такого курсу у загальноосвітніх навчальних закладах України стало можливим завдяки збільшенню варіативної частини навчальних планів. «Я, як учитель, дуже радію з того, що в нових програмах значно збільшено роль варіативної частини. Це означає, що кожен педагогічний колектив отримує значно більшу творчу свободу для того, щоб можна було використовувати свої чи авторські доробки, чи, як в цьому випадку, світові предметні курси», - зазначив Жебровський.

У Міносвіти зазначають, що протягом 2012/13 навчального року здійснюватиметься робота щодо вдосконалення навчально-методичного забезпечення викладання курсу, апробація підручників та посібників, моніторинг якості викладання курсу, анкетування учнів щодо виявлення рівня засвоєння знань.

Курс «Фінансова грамотність» має на меті навчання школярів віком від 15 до 16 років практичних аспектів фінансового планування, управління власними фінансами та відповідальної поведінки споживача фінансових послуг. Навчальна програма розрахована на повний академічний рік (2 семестри). Вона складається з 4 блоків - «Введення до власних фінансів», «Заощадження та інвестування», «Запозичення», «Страхування та власний бюджет» та передбачає 31 урок.

Для викладання курсу у цьому навчальному році Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) надруковано 3 тисячі компектів підручників (робочий зошит та підручник для учня, а також навчальний посібник для вчителя).