Всі училища та коледжі будуть зведені в один обласний центр професійної освіти

19.05.2015 18:13

Замість технікумів і ліцеїв - Регіональний центр професійної освіти

В Україні до прийняття закону «Про вищу освіту» - було 802 вищих навчальних заклади. А ми там прописали, що їх має бути 317. І їх уже 317, але лише - університетів, - розповів міністр освіти і науки України Сергій КВІТ в інтервю "Главкому". 

Адже коледжі і технікуми – це не є вища освіта. Значна частина технікумів і коледжів стала частиною структури університетів. Це означає, що вони практично перестали бути технікумами. Тобто вони не співпрацюють з ринком праці, а виконують функцію профорієнтації для вишів. Сенс який в тому був? Дуже простий. Це була можливість обходити ЗНО і вступати без загального тестування до вищого навчального закладу. Наш новий закон вже не дає такої можливості – цей 2015 рік останній. Схема закривається.

В травні буде прийнятий новий закон «Про професійну освіту». Він передбачає Регіональний багатопрофільний центр професійної освіти.

Сергій КвітНаприклад, у нас є якась область, в ній є певна кількість технікумів і коледжів, професійно-технічних училищ і ліцеїв. На основі всіх цих закладів може бути створений лише один новий заклад – Регіональний багатопрофільний центр професійної освіти. Всі професії, які готували різні навчальні заклади, будуть зведені в одному закладі. І це вже буде оптимізація мережі.  

Такий підхід, в рамках політики децентралізації, має бути дуже плідним для розвитку професійної освіти. Ми створюємо нову ситуацію, коли заклади професійної освіти спілкуються безпосередньо з працедавцями. Держава залишає свою відповідальність за розвиток галузей індустрії та відповідної професійної освіти на загальнонаціональному рівні.

 

12 річна школа 

 

Має бути 12-річна школа – зараз 11-літня. Має бути профільна школа. Щоб була профільна школа, для цього мають бути належно підготовлені вчителі. Ці вчителі повинні одержувати вищу зарплату. Для профільних шкіл буде створена якісно інша матеріально-технічна база.

Ще потрібно багато чого зробити, щоб все змінити на краще. Наприклад, слід відмовитися від політичних призначень директорів. Кандидатури керівників навчальних закладів мають погоджуватися з педагогічним і, можливо, з батьківським колективами. Потрібно запроваджувати фінансову автономію освітніх закладів.