Вузи будуть фінансуватитсь в залежності від якості навчання

16.03.2016 18:07

Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун презентувала проект нового механізму фінансування вищої освіти.

На своїй сторінці у facebook вона зазначила, що  "Завдання Міносвіти - створити прозору та зрозумілу систему фінансування, котра буде заохочувати розвиток університетів.
Пропонована модель фінансування, базованого на результатах (performance-based funding) - типова для європейських країн, у тому числі для країн Східної Європи.

Звісно, індикатори, котрі беруться до розрахунку у формули, - трохи різняться, залежно від того, які проблеми є у системі вищої освіти окремої країни, та які завдання ставляться перед університетами, але загальний підхід більш-менш схожий.

«Треба відмовитися від терміну «державне замовлення» та говорити про фінансування вищих навчальних закладів. Йдеться не про припинення державного фінансування, а про створення нової зрозумілої моделі», - підкреслила перший заступник Міністра.

За словами Інни Совсун, нова модель фінансування повинна бути прозорою й ефективною у використанні бюджетних коштів, а також розширювати свободи вищих навчальних закладів самим розпоряджатися грошима.

Як повідомила перший заступник Міністра, запропонована МОН модель фінансування вищої освіти складається з чотирьох елементів. Перший ключовий елемент – це базове (блочне) фінансування ВНЗ. Другий – соціальний фонд. Третій – фонд розвитку (фонд капітальних видатків). Четвертий – фонд державної цільової підтримки, де будуть закладені гроші на підтримку тих категорій населення, яким держава надає додаткову підтримку на здобуття вищої освіти.

Відповідно до базового або блочного фінансування вищий навчальний заклад отримуватиме 80% гарантованого фінансування від минулорічних коштів. Це надасть можливість університету планувати свою роботу на наступний рік. Решта 20% фінансування будуть розподілені за показниками результативності роботи ВНЗ. 

Наразі ми пропонуємо приблизно такий перелік показників результативності: 

кількість студентів з урахуванням рівня та ступеня вищої освіти, спеціальності та форми навчання; 

публікації, науково-дослідна діяльність; 

інтернаціоналізація; 

показники працевлаштування випускників; 

частка державних та частка позабюджетних надходжень, спрямованих на фінансування наукових досліджень та деякі інші.

Як пояснила Інна Совсун, соціальний фонд дозволить відокремити фінансування роботи університетів від стипендій. Також потрібно розділити академічні стипендії, за результатами навчання студентів, від соціальних. «Державою на стипендії в різні роки виділялося 30-40% від загальних видатків на вищу освіту. Сьогодні ці видатки складають майже 6 млрд гривень. Звісно, що 60% студентів не можуть мати найкращі показники успішності», - зауважила перший заступник Міністра.