Як вступити до вишів у 2016 році

29.11.2015 17:40
В ході проведення Колегії Міністерства освіти і науки України 27 листопада 2015 р. директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров зазначив, що  вступна кампанія-2016 відбуватиметься за новим переліком галузей і спеціальностей. У 2016 році також передбачається дві моделі державного замовлення: традиційна для молодшого спеціаліста, спеціаліста та магістра (на основі здобутого ступеня) та нова – для освітньо-кваліфікаційних рівнів молодшого бакалавра, бакалавра, спеціаліста, магістра на основі повної загальної середньої освіти. Державне замовлення буде надаватись вищим навчальним закладам за тими спеціальностями, що будуть визначені як профільні. «Надалі планується індивідуалізація державного замовлення, тобто держзамовлення виділятиметься конкретній людині. Водночас якщо абітурієнт не пройде вступного конкурсу, державне замовлення він втратить», – наголосив Олег Шаров.  У 2016 році абітурієнти зможуть подавати 15 заяв на 5 спеціальностей. Також скорочується перелік документів, необхідних для участі у вступній кампанії.
 
Через демографічний спад кількість випускників становитиме 200-210 тисяч – менше, ніж у 2015 році. Нагадаємо, що минулого року вступали 527,5 тис. абітурієнтів. 
 
К рім того, інваліди війни змоужть вступити за результатами співбесіди. А  особи, які демобілізуються з військової служби (починаючи з 1 грудня 2015 року), та  які знаходяться на військовій службі (крім строковиків) можуть обирати між вступом за результатами ЗНО чи вступних іспитів.