Яценюк: держзамовлення для ВНЗ, що дають якісну освіту та "стипендія - це не соціальна пільга – це стимул".

06.09.2014 16:10

З 2015 року із створенням Агентства забезпечення якості освіти, державне замовлення, а це 16 млрд. гривень, буде йти тільки на ті вищі навчальні заклади, які дають якісну освіту, - повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у суботу, 6 вересня, на робочій нараді з керівниками вищих навчальних закладів щодо імплементації Закону України «Про вищу освіту».

Державне замовлення буде йти тільки на ті вищі навчальні заклади, які дають якісну освіту. Іншими шляхами ми не вирішимо проблему, як забезпечити якість освіти і зменшити кількість вузів, які є неефективними і видають папірці під назвою «диплом», - підкреслив він. Загалом, бюджет освіти – 100 мільярдів гривень. 

“Закон дійсно хороший, - вважає глава уряду. -  Практично все, чим ми займалися протягом останніх трьох років, знайшло відображення в цьому законопроекті. Але в нас багато хороших законів в країні, єдина проблема – довгий шлях від закону до його виконання. Тому закон – це інструмент, обов’язковий текст. І він нічого не вартує без людей, які виконують цей закон, без бажання ректорів», - сказав він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Закон «Про вищу освіту» містить багато новацій, зокрема реальний статус автономії вищого навчального закладу: “Вважаю, що Міністерство освіти і науки повинно займатися виключно виробленням державної політики, а не керуванням кожним вузом, призначенням кожного ректора і впливом на вищу освіту через те, кому дає державне замовлення, а кому ні».

Проте, за його словами, автономія вузів має й інший бік: «Хто може бути незалежним? Тільки той, хто сильний. Так і країна. Тільки та країна, яка бореться, може втримати незалежність, суверенітет і свободу».

Стипендія - це не соціальна пільга

На думку премєр-міністра також значно буде змінено і значення стипендії: «стипендії потрібно платити тим, кому треба платити. Стипендія – це не соціальна пільга – це стимул". За новим Законом буде  створено єдиний стипендійний фонд. 

А. Яценюк також вважає, що необхідно прийняти новий Закон "Про освіту". Адже,  дошкільна, середня і професійно-технічна освіта – це фундамент для якісного приміщення, яке називається «вища освіта». А як немає фундаменту – це картковий будинок».

Він також зазначив, що підтримує концепцію, за якою частина фінансування дошкільної освіти йде через державний і місцеві бюджети, а частина – приватна ініціатива: «Даємо податкову пільгу – хай люди створюють дитячі садки. Зайнятість і забезпечення місцями наших дітей і якість».