За прогули школи - штраф або залишення на другий рік

03.01.2016 11:42

В багатьох країнах світу активно борються з пропусками занять учнями шкіл. 

Наприклад, у Туреччині учня, який пропустив 29 днів у році, автоматично залишають на другий рік. У Малайзії з пропусками бореться спеціальний підрозділ, у США батьків прогульників штрафують, а іноді навіть ув’язнюють на короткий термін. В Швеції батьки також можуть платити до 2 тис. євро штрафу за те, що їх діти прогулюють школу. У Великій Британії штрафи за прогули учнів є одним з превентивних заходів вирішення соціальних проблем в суспільстві. У 2002 р. влада ввела положення, що дозволяють стягувати штрафи і навіть карати коротким тюремним ув'язненням дорослих, що відкрито нехтують своїми обов'язками. Відомий випадок, коли англійка - мати п'ятьох дітей - була засуджена до двомісячного тюремного ув'язнення за те, що дві її дочки припинили ходити в школу (потім суддя скоротив їй термін ув'язнення до двох тижнів).   Уважніше до проблеми пропуску шкільних занять стали відноситися в Німеччині. Весною цього року сенат Гамбурга, де в школи регулярно не ходять тисячі дітей, виступив з ініціативою збільшити розміри штрафів для батьків дітей-прогульників до 1000 євро.

Також і парламент Азербайджану прийняв поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення, що передбачають застосування грошового штрафу до батьків, чиї діти прогулюють заняття в школах. Документ завізував президент республіки Ільхам Алієв.

Так, якщо учень без поважних причин не відвідуватиме школу більше семи днів протягом місяця, батьки будуть оштрафовані на 100 манатів (приблизно $ 95 або 2 300 гривень).

Як стверджують у міністерстві освіти Азербайджану, найчастіше пропускають заняття учні сільських шкіл, бо працюють по господарству, а нововведення має запобігти такій ситуації.

Проте голова Спілки незалежних вчителів Малахат Муршудлі вважає, що цей крок може призвести до зростання хабарництва в школах. “Сім’ям із невисоким заробітком буде складно сплатити 100 манатів, тому вони шукатимуть альтернативних шляхів вирішення питання”, – сказала вона.