Закон "Про освіту" буде доопрацьовуватись (парламентські слухання)

09.12.2015 17:40

У середу 9 грудня 2015 року в післяобідній час відбулися парламентські слухання “Правове забезпечення реформи освіти в Україні”. Про це повідомила голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

Чиновники від освіти, народні депутати, лідери профспілок, учителі, управлінці, роботодавці й професори і навіть Марина Порошенко  обговорили шляхи подальшого реформування системи освіти України та, зокрема, робота над новою редакцією Закону України «Про освіту», а також отримати законодавчі пропозиції як до галузевих законів у сфері освіти, так і до інших законодавчих актів, які регулюють питання освітньої діяльності.

У своєму виступі Лілія Гриневич запропонувала десять напрямків змін, які вважаю пріоритетними: 
1) ключовою постаттю реформування шкільної освіти повинен бути вчитель;
2) створення системи освіти впродовж життя; 
3) система освіти повинна забезпечувати новий зміст, який базуватиметься на "європейських орієнтирах"; 
4) збільшення навчального часу для реалізації нового змісту - потрібна дванадцятирічка!; 
5) правильний розподіл фінансової відповідальності з чітким визначенням усіх показників освітньої субвенції та витрат, які вона покриває; 
6) децентралізація управління і фінансів; 
7) створення реального інклюзивного освітнього простору; 
8) реалізація права вибору в освіті, збільшення кількості місць в дошкільних закладах за рахунок приватної освіти, в яку мають іти гроші за дитиною; 
9) забезпечення розвитку системи зовнішнього і внутрішнього оцінювання якості освіти; 
10) створення зв’язку системи освіти і ринку праці через дієву національну рамку кваліфікацій та створення Національного центру професійних кваліфікацій, який займеться розробкою професійних стандартів.
Ми маємо подолати себе, покінчити зі станом двадцятип’ятирічної прокрастинації в освіті. У нас елементарно немає часу. Зараз не час для партійних чи корпоративних чвар. Маємо об'єднатися і не чекати змін, а стати провідниками змін. В цьому бачу сенс нашої спільної роботи сьогодні, завтра і завжди. 

Відео - Освітній портал Педагогічна преса
https://www.youtube.com/watch?v=_PAa2oCJL-Y&feature=youtu.be

 Захід транслювався у прямому ефірі на телеканалах УТ-1, Рада та прослухати на радіо каналі УТ-1