ЗНО-2015: Менше предметів на ЗНО та відсутність порогу в 124 бали

11.09.2014 17:33

Вслід за новаціями про ЗНО та ліквідацію ДПА, які озвучив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський  також поділився на власній сторінці у facebook  про зміни, які чекають на абітурієнтів в 2015 році директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук.

Все це відбувається в рамках вимог нового закону "Про вищу освіту" та напрацювання нових  Умов прийому до вищих навчальних закладів на 2015 рік. 

В наступному році планується, що абітурієнти будуть проходити зовнішнє незалежне оцінювання не менше як із двох-трьох предметів, одним із яких в обов'язковому порядку є українська мова та література. В решті положень одні новації. Сертифікт буде діяти лише рік. Тобто для вступу в 2015 році необхідно буде здавати ЗНО в 2015 році і т.п.  Предметів стане менше. З переліку ЗНО уберуть світову літературу, яка задвалась лише рік та всесвітню історію - на два роки "старшу".

ВНЗ будуть самостійно визначати нижні і верхні пороги результатів, на основі яких абітурієнти допускаються до участі в конкурсі. Тому,  нижнього порогу в 124 бали для бажаючих взяти участь в конкурсі не буде. Натомість, результатів ЗНО будуть визнавати за принципом "склав ЗНО/не склав ЗНО". Якщо -  "не склав" - замість сертифіката видається довідка, - зазначив Ігор Леонідович. 
Однак, абітурієнти будуть подавати документи до необмеженоі кількості університетів. А ВНЗ будуть самостійно вирішувати, з яких предметів, та на які спеціальності абітурієнти мають подавати сертифікати ЗНО.

Які з новацій будуть впрваджені в 2015 році ми довідаємось вже скоро - до 15 жовтня.