В коледж тепер лише після 11 класів і після здачі ЗНО

08.07.2014 16:06
Як уже повідомлялось, Верховна Рада 1 липня 2014 року прийняла новий Закон України "Про вищу освіту"
Згідно з цим документом жоден учень школи чи гімназії не зможе уникнути ЗНО. В інтервю газеті  «Факты и комментарии» перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун  розповіла, що Закон  ліквідує рівень молодшого спеціаліста. 
 
"Досі вступ до коледжу було прекрасною можливістю обійти зовнішнє незалежне тестування. Багато школярів цим користувалися: пішов зі школи після 9-го класу, вступив до коледжу і, відучившись два роки, одразу вступив на другий курс університету. 

Тепер уникнути тестування не вийде. Коледжі залишаться, але вступити до них можна буде тільки після закінчення 11-го класу за допомогою зовнішнього незалежного тестування. Вчитися в коледжі, як і колись, потрібно буде два роки. Закінчивши подібний навчальний заклад, випускник стане молодшим бакалавром". 

Згідно з новим документом, після дев'ятого класу можна буде вступити тільки до профтехучилища (ПТНЗ)
Як відомо, після закінчення ПТНЗ вступити до вузу без ЗНО неможливо. Тому тестування доведеться здавати в будь-якому випадку. 
 
Крім того, як зазначила Інна Романівна, - в законі написано, що при вступі буде враховуватися середній бал атестату. Але законом зменшена його роль. Якщо раніше за атестат можна було отримати 200 балів, то тепер не більше шістдесяти. Це цілком обгрунтовано, адже не можна порівнювати атестати сільської загальноосвітньої школи та київського спеціалізованого ліцею".
 
На практиці, це буде сприяти загальноосвітнім навчальним закладам. Тобто, в 10 класи буде залишатись більше учнів. За рахунок тих, що прагнули вступити до коледжів після 9 класів. Від тепер вони будуть вчитись в своїх школах та гімназіях і надалі. 
Після закінчення 9 класів школу лише полишать деякі учні для вступу до ПТНЗ.